Kako bismo vam pomogli da što stručnije pripremite fajl za štampu pripremili smo sledeća uputstva kako bi vaš fajl bio spreman za štampu. Ukoliko imate specifičan problem tokom  dizajna, a nije obuhvaćen ovim uputstvom ili imate neko dodatno pitanje, budite slobodni da nas kontaktirate. Fajlovi koji nisu pripremljeni na odgovarajući način za samu štampu mogu prouzrokovati odlaganje u proizvodnji. 

 

Kontrolna lista:

 


Svi fontovi su uključeni. 

►Tip fonta je čitljiv i oštar. 

►Raspored stranica je tačan. 

►Margine su podešene. 

►Dizajn je napravljen u dimenzijama. 

►Svi linkovani fajlovi, fotografije i fontovi su smešteni u odvojenim folderima. 

►Fajl je u CMYK-u. 

 

Linije sečenja

 

 

Granica od 4.572 cm mora biti dodata na samu fotografiju/dizajn tako da ne postoji beli prostor ili granica oko centralnog prikaza/dizajna. Neophodno je udaljiti tekst najmanje 3.556 cm od ivice papira ili oznake za sečenje kako bi se sprečili eventualni propusti tokom obrezivanja.

 

Specifikacije boja 

 

 

Prikaz za štampanje nije bezbedan niti siguran način za preciznost boje. Boje u fajlu mogu biti pod uticajem kalibracije boja monitora, rezolucije ekrana, samog osvetljenja itd.Veliki broj Pantone boja pokazuje promenu kada se konvertuju na sistem četiri boje. 


Za jednu, dve ili tri boje odštampane kao Pantone boje, proverite da li su boje postavljene kako treba i da li su odvojene. Ovakav pristup možete testirati uz pomoć odvajanja boja na samom laserskom štampaču. 

Kako biste dobili željene boje u štampi, digitalni fajlovi moraju reflektovati tačne modele boja, kao i procente. Molimo vas da proverite da li su sve boje podešene kroz CMYK način za preciznost boja i bolji kvalitet otiska.

 


Rezolucija fotografije 


►Sve fotografije i fajlovi bi trebalo da budu 300 dpi (tački po inču) 

►Rasterizovan tekst ili logo treba da bude 1200 dpi 

►Vrednosti ekrana bi trebalo da budu između 133 lpi i 150 lpi.


Smernice po aplikaciji 


Sledeći pregled prikazuje specifične zahteve fajlova unutar same aplikacije, odnosno programa. Ukoliko imate dodatna pitanja, molimo vas da kontaktirate naš grafički sektor. 

 


Adobe Photoshop


►Fajlovi moraju biti 300 dpi na 100% u realnoj veličini radi kvalitetne reprodukcije kvaliteta.
►Fajlovi moraju biti sačuvani u PDF-u (ugraditi sve fontove i podesiti vrednost ekrana na 133lpi) 


Digitalni prikazi 

 

Obezbeđujemo PDF fajlove kao elektonski prikaz. Cilj ovih fajlova je da vam pokaže ishod i grafičke/dizajnerske elemente vašeg dizajna, sa napomenom da ne može da garantuje tačnost boja. Ukoliko vam je tačnost boje presudna, molimo vas da nas kontaktirate radi prikaza u materijalnoj formi. Skenirajte sve providne delove i linije dizajna na 100% konačne veličine, ukoliko nije drugačije sprovedeno. Ukoliko dođe do toga, skenirajte 1/4 ili 1/2 konačne veličine fajla.